vrijdag 3 februari 2017

OVSE vreest humanitaire en ecologische ramp

De OVSE vreest voor een humanitaire en ecologische ramp in Avdiivka als de beschietingen doorgaan. Dat heeft Alexander Hug, plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE, vanmorgen gezegd op een persconferentie. Nog altijd is er geen stroom in de stad als gevolg van een maandagavond kapotgeschoten hoogspanningsleiding.

Hug wees ook op vernielingen aan de infrastructuur, terwijl er onderhand weinig meer over is van het industriegebied aan de rand van de stad. De OVSE'er riep de strijdende partijen op om te stoppen met schieen en alle zware wapens weg te halen van de frontlijn. De hoogspanningsleiding is nog altijd niet gerepareerd, ondanks herhaalde toezeggingen van Russische zijde dat de pro-Russische rebellen gedurende enkele uren een staakt-het-vuren in acht willen nemen.

De chemische fabriek van Metinvest die ook de stadsverwarming verzorgt, werkt op noodstroom. ''We werken op 30 procent van onze maximumcapaciteit. Meer kunnen we niet doen, ook al omdat onze waterfilters kapot zijn. Repareren kan niet, want onze monteurs kunnen er niet bij vanwege de voortdurende beschietingen'', aldus directeur Moesa Magomedov.

Het risico bestaat nog altijd dat de fabriek helemaal stil komt te liggen. ''Die kans is nog altijd 50 procent. Gisteren sloeg al een granaat in. Was die iets meer naar links terecht gekomen, dan hadden we nu al stilgelegen.'' De temperatuur in de woningen die zijn aangesloten op de stadsverwarming ligt momenteel tussen de 15 en 7 graden. De buitentemperatuur ligt met 2 graden onder nul overdag een stuk hoger dan in de afgelopen dagen, maar na het weekeinde wordt het weer gevoelig kouder.

Bron: 112

Geen opmerkingen: