dinsdag 14 februari 2017

Dreigend kolentekort houdt gemoederen flink bezig

De al drie weken durende blokkades van de aanvoer van kolen per trein vanuit de bezette gebieden door oorlogsveteranen bedreigt volgens premier Volodimir Hrojsman de nationale veiligheid. ''Ik ben het er mee eens dat we het smokkelen van goederen per spoor en via andere manieren van transport moeten stoppen. Door grootschalige smokkel lopen we zeker 623 miljoen euro mis'', zei de premier vanmorgen tijdens het wekelijkse kabinetsberaad. Het kabinet besloot om (voorlopig) af te zien van het uitroepen van de noodtoestand voor de energiesector.

Hij is het er echter niet mee eens dat door de blokkade een kolentekort dreigt, waardoor elektriciteitscentrales en stadsverwarmingsbedrijven stil komen te liggen als ze over 39 dagen door hun voorraden heen zijn. Dat bedreigt de nationale veiligheid.

Tot die conclusie komt ook het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties. In een verklaring wordt er op gewezen dat het dreigende kolentekort op z'n minst leidt tot geplande stroomonderbrekingen en in het uiterste geval tot het stopzetten van centrales en bedrijven. ''Dat kan sluimerende onrust tot een uitbarsting brengen door financiële tegenslagen en hogere werkloosheid.''

Ook EU-ambassadeur Hugues Mingarelli heeft vandaag zijn ongerustheid uitgesproken over de gevolgen van de blokkades die de oorlogsveteranen op drie plekken langs de frontlijn hebben opgezet. Mingarelli vroeg op een bijeenkomst over hervormingen in Kyiv ook aandacht voor de mensen die aan de andere kant van de frontlijn, de kant van de separatisten, wonen. Ook zij zullen de gevolgen van het kolentekort bij de elektriciteitscentrales gaan ondervinden, benadrukte hij.

Oekraïne raakte in het voorjaar van 2014 de meeste kolenmijnen kwijt, waardoor de aanvoer van kolen voor de elektriciteitscentrales stokte. Aanvankelijk werd kolen uit Rusland gehaald, maar daar werd kolen net als decennialang het aardgas als politiek drukmiddel gebruikt. Vervolgens werd gekozen voor het aankopen van kolen in Zuid-Afrika. Die bleek niet alleen duur, maar ook nog eens van slechte kwaliteit.

Een alternatief is nu om elektriciteit in het buitenland te kopen om het kolentekort te compenseren. Volgens energiedeskundige Herus kan daarmee 2 miljoen ton kolen worden bespaard, zelfs oplopend naar 9 miljoen ton. Opvallend genoeg exporteerde Oekraïne in de afgelopen jaren zelf elektriciteit naar het buitenland, ondanks de kwetsbare situatie die de afhankelijkheid van de kolenleverancier DTEK van oligarch Rinat Achmetov met zich meebrengt.

Bronnen: Ukrinform, 112, Kyiv Post, Censor.net

Geen opmerkingen: