vrijdag 3 februari 2017

Bellingcat: rebellen schoten raketten af vanuit Donetsk

De onderzoeksgroep Bellingcat zegt over voldoende bewijzen te beschikken die aantonen dat de pro-Russische rebellen afgelopen dinsdag vanuit een woonwijk aan de rand van Donetsk met twee mobiele Grad MRLS-installaties raketten hebben afgevuurd op posities van het Oekraïense leger bij de 18 kilometer verderop gelegen stad Avdiivka.

De ene lanceerplek bevond zich op 200 meter afstand van de hypermarket Auchan, op minder dan 500 meter van een school en een woonwijk. De tweede lanceerplek was op 600 meter van een industrieterrein, 1.000 meter verwijderd van een woonwijk en vlakbij een drukke weg.

Bellingcat constateert dat een Oekraïense tegenaanval op de raketinstallaties ''logischerwijs tot burgerslachtoffers in de omgeving'' zou hebben geleid. ''Het herhaaldelijk gebruik maken van de lanceerplek op 200 meter ten oosten van de hypermarket Auchan wijst er sterk op dat deze plek met opzet is gekozen met het oog op burgerslachtoffers.''

Volgens de internationale vrijwilligersgroep die ook diepgravend onderzoek heeft gedaan naar de raketaanval op vlucht MH17 schoten de rebellen met MLRS BM-2 Grads. Het gaat om mobiele installaties die evengoed buiten de stad gebruikt hadden kunnen worden. Het volledige rapport is hier te lezen.

Bron: Bellingcat

Geen opmerkingen: