dinsdag 7 februari 2017

Ambassadeur mijdt journalisten, minister woest

De Duitse ambassadeur Ernst Reichel heeft inderhaast een persconferentie afgeblazen vanwege de commotie die is ontstaan over zijn opmerkingen over het houden van lokale verkiezingen in de bezette gebieden in de Donbas. Het was zijn bedoeling om journalisten te woord te staan aan de vooravond van een officiële receptie ter gelegenheid van het feit dat er al 25 jaar een Duitse ambassade in Kiev is.

Reichel zag er geen been in om een vergelijking te trekken met de situatie in Duitsland, waar in 1990 verkiezingen werden gehouden terwijl in het voormalige Oost-Duitsland nog altijd Russische militairen gelegerd waren. Dat zou ook in de Donbas moeten kunnen, zei hij in een interview met RBC Oekraïne.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Reichel inmiddels ter verantwoording geroepen. Minister Pavlo Klimkin haalde via Twitter al hard uit naar de Duitse ambassadeur. ''Twee electorale farces, onder dreiging van Russische machinegeweren, met twee bezettingen op de Krim en in de Donbas. Het moet uit zijn met deze praat!''

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: