maandag 2 januari 2017

Naftogaz moet aardgas bijkopen voor de winter

De ondergrondse gasreserves zijn onvoldoende om de winter mee door te komen, zodat het staatsenergiebedrijf Naftogaz van plan is om extra aardgas te importeren om voorbereid te zijn op een strenge winter in de komende twee maanden. Naftogaz maakte zaterdag nog bekend dat het een lening van 487 miljoen euro heeft afgesloten bij de Citi Bank en de Deutsche Bank onder een garantie van de Wereldbank.

De lening is bedoeld voor de aankoop van aardgas in het buitenland, in Rusland of één of meer Europese landen. Of Naftogaz tot zaken komt met het Russische bedrijf Gazprom valt te betwijfelen. Onderhandelingen over een 'winterpakket',met de Europese Unie als bemiddelaar, hadden afgelopen maand geen resultaat.

De ondergrondse opslag bevat volgens Oekrtransgaz, het bedrijf dat het gastransportsysteem door Oekraïne beheert, nu nog bijna 12 miljard kubieke meter aardgas. Sinds het begin van het stookseizoen half oktober is de voorraad met iets meer dan 2,7 miljard kubieke meter geslonken. Dat is 14,3 procent lager dan begin vorig jaar, maar 4,6 procent hoger dan in de eerste dagen van 2015. Meteorologen gaan er vanuit dat het stookseizoen tussen de 160 en 180 dagen beslaat, afhankelijk van de temperatuur.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: