donderdag 12 januari 2017

Leger komt steeds dichterbij stad Debaltseve

Het Oekraïense leger komt steeds dichterbij de stad Debaltseve die in handen is van de pro-Russische rebellen. De legerleiding maakte gisteren al bekend dat ''nieuwe posities'' in de Svitlodarska Droeha waren ingenomen, maar vandaag werd dat nog eens bevestigd door de burgervrijwilliger Joeri Misiahin uit Dnipro die in direct contact staat met soldaten ter plekke.

Debaltseve werd in februari vorig jaar door de rebellen met hulp van het Russische leger ingenomen. Het stadje is strategisch gelegen tussen de steden Donetsk en Loehansk, beide in handen van de separatisten. Oekraïne wil Debaltseve terug, omdat de verovering door de rebellen tegen de in Minsk gemaakte afspraak over de frontlinie in is gegaan.

Svitlodarsk Doeha is het gebied tussen de steden Svitlodarsk, in handen van het leger, en Horlivka, in handen van de rebellen. Hier vielen de rebellen op zondag 18 december voor het eerst aan, in een poging een bruggenhoofd van het leger af te snijden. Dat mislukte. Sindsdien woedt een bij vlagen bloedige strijd, waarbij het leger nu dus stap voor stap richting Debaltseve gaat.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: