woensdag 11 januari 2017

Hoge militair waarschuwt: 'We moeten hier geen Aleppo krijgen'

Generaal-majoor Boris Kremenetski waarschuwt in een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda dat een eventuele keus voor een militaire oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne verkeerd uit zal pakken omdat Rusland dan weleens tot een openlijk militair ingrijpen kan komen. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien.

Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad gaf onlangs te kennen dat het Oekraïense leger in staat moet worden geacht om de bezette gebieden in korte tijd terug te veroveren op de separatisten, maar dat het vooral de vraag is hoe Rusland daar op reageert. Hoeveel soldaten kunnen er gestuurd worden onder het mom dat zij inwoners zijn van de Donbas, vroeg Toertsjinov zich af.

''Onze troepen zijn nu sterk genoeg om weerstand te bieden tegen de aanvallen van de pro-Russische rebellen, maar we zijn op onze hoede voor een Russisch offensief'', aldus Kremenetski. ''We hebben gezien hoe de Russen Aleppo van de kaart hebben geveegd. Kijk naar Donetsk: daar zijn de nodige vernielingen aangericht, maar de stad heeft dat tot nu toe overleefd."

Kremenetski vindt dat niet alleen het Oekraïense leger verder versterkt moet worden, maar de regering moet er op blijven hameren in het buitenland dat meer politieke druk op Rusland nodig is, zodat de kosten voor dit land uiteindelijk te hoog worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: