zaterdag 3 december 2016

Poetin wil regisseur Sentsov (nog) geen gratie geven

De Russische president Vladimir Poetin heeft een verzoek afgewezen om de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov gratie te verlenen. Het verzoek werd gedaan door een Russische collega van Sentsov, Alexander Sokoerov, op een gezamenlijke bijeenkomst van de Raad voor Cultuur en Kunsten en de Raad voor de Russische taal in St. Petersburg. Poetin was daarbij aanwezig en werd direct aangesproken door Sokoerov.

Maar de president bleek niet te vermurwen. Hij hield Sokoerov voor dat Sentsov in augustus vorig jaar tot twintig jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van een aanslag. ''Hij is niet veroordeeld voor zijn denkbeelden, voor zijn kunst, maar omdat hij zich aan het terrorisme heeft overgegeven'', zei Poetin. De president wees er op dat hij zich wil houden aan wat de rechter heeft geoordeeld.

Of hij Sentsov op enig moment gratie zou willen verlenen? ''Daar is de tijd nog niet rijp voor.'' Het Oekraïense ministerie van Justitie heeft al een officieel verzoek gedaan om de gevangen zittende filmregisseur uit te wijzen naar zijn moederland. Dat verzoek is afgewezen omdat Sentsov als inwoner van de Krim door Rusland sinds de annexatie als Russisch staatsburger wordt aangemerkt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: