vrijdag 2 december 2016

'Janoekovitsj' partij betaalde voor aanval op betogers Majdan'

De Partij van de Regio's van toenmalig president Viktor Janoekovitsj heeft volgens het Openbaar Ministerie ten tijde van het anti-regeringsprotest op Majdan betalingen verricht aan soldaten die deel uitmaakten van de strijdkrachten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aanklager Roman Psioek maakte dat bekend tijdens het videoverhoor van de voormalige commandant van de binnenlandse strijdkrachten, Stanislav Shoeliak.

Shoeliak bevindt zich in Rusland waar hij na de machtswisseling van februari 2014 naartoe is gevlucht. Hij wordt net als Janoekovitsj via een videoverbinding verhoord in de zaak tegen vijf agenten van de oproerpolitie Berkoet die worden beschuldigd van het doden van demonstranten van Majdan.

De openbare aanklager zei vanmiddag tijdens het verhor dat Anatolii Klitsjoek, voormalig hoofd van het departement voor openbare veiligheid van het ministerie, verklaard heeft dat hij in januari 2014 een bijeenkomst heeft bijgewoond waarin vertegenwoordigers van de Partij van de Regio's beloningen uitloofden aan de soldaten van de binnenlandse strijdkrachten. Shoeliak zou als voorzitter hebben gefungeerd. Hij ontkent nu echter dat Janoekovitsj' partij financiële toezeggingen heeft gedaan.

Volgens Shoeliak hebben hem onbekende personen machinegeweren uitgedeeld aan deelnemers aan het anti-regeringsprotest op Majdan op 20 februari 2014. Zij zouden vanuit het Nationale Conservatorium en hotel Oekraïne op betogers hebben geschoten, met als gevolg dat meer dan honderd betogers werden gedood. Shoeliak zei tijdens het vijf uur durende verhoor ook dat geen opdracht was gegeven om op betogers te schieten.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: