zondag 4 december 2016

'Ik moest lastercampagne Jatsenjoek opzetten'

De naar Londen gevluchte oligarch en voormalig parlementslid Oleksandr Onishtsjenko beschuldigt in een interview met de Britse krant The Independent president Petro Porosjenko en zijn regering van grootschalige corruptie. Zo zou hij door iemand uit regeringskringen zijn gevraagd om een lastercampagne op te zetten tegen toenmalig premier Arseni Jatsenjoek. Volgens Onishtsjenko zou daarvoor gedurende tien maanden elke maand ruim 2,8 miljoen euro zijn uitgetrokken. Jatsenjoek trad in april af als premier nadat zijn populariteit in korte tijd een dieptepunt had bereikt.

Onishtjsenko zei ook dat hij ruim 5,6 miljoen euro heeft betaald om een parlementszetel te bemachtigen. Hij was eerder parlementslid voor de Partij van de Regio's, maar kwam bij het Volksfront van Jatsenjoek binnen door flink in de buidel te tasten. Hij zou een vooraanstaand parlementslid het geld hebben betaald, waarna plotseling allerlei ''administratieve hindernissen'' werden geslecht.

Onishtsjenko zegt overigens wel dat hij geen harde bewijzen heeft van dit alles, dus niets zwart op wit. Hij wordt zelf door de Oekraïense justitie gezocht wegens corruptie. In juni werd hem zijn parlementszetel daarom afgenomen. De steenrijke paardenliefhebber (en voormalige topruiter) wordt er van beschuldigd dat hij via het gasbedrijf Oekrhasvidoboevannia 60 miljoen euro achterover heeft gedrukt.

Het anti-corruptiebureau NABOe heeft inmiddels tien appartementen, negen huis, tien kavels land, 39 bankrekeningen en elf auto's van Onishtsjenko en enkele medeverdachten in beslag laten nemen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: