maandag 24 oktober 2016

Russische expert: conflict Donbas kan nog jaren voortduren

Rusland zal niet van vandaag op morgen besluiten om de Donbas te verlaten. Het conflict kan zelfs tientallen jaren blijven voortduren, meent Viktor Mironenko. Hij is de directeur van de Oekraïense afdeling van het Europees Instituut, onderdeel van de Russische Academie van Wetenschappen. Mironenko baseert zijn veronderstelling op de voortdurende ontkenning dat Rusland ook maar iets te maken heeft met het conflict met de separatisten in Oost-Oekraïne.

''Daarom ligt het niet voor de hand dat Poetin op een dag hardop zegt dat hij de Russische troepen daar weg haalt'', zegt Mironenko. Hij ziet het nog wel zitten dat de OVSE de grens met Rusland in de gaten gaat houden in plaats van de Oekraïense grensbewaking. ''Dat kan een compromis zijn.'' Mironenko gaat er van uit dat Oekraïne niet instemt met het houden van verkiezingen in de bezette gebieden zolang de grens open is en troepen en wapens vrijelijk Rusland in en uit kunnen.

De Rus meent dat de leiders van de vier landen vorige week woensdag het maximale hebben gedaan. ''Poetin was in een slechte bui toen hij na het gesprek arriveerde op het vliegveld in Berlijn. Ik begrijp wel waarom, hij moest akkoord gaan met een aantal zaken die niet passen in het plaatje dat hij voor ogen heeft.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: