maandag 24 oktober 2016

Kremlin legt rookgordijn over gewapende politiemissie

Het Kremlin beweert nu dat een gewapende politiemissie van de OVSE vorige week woensdag helemaal niet ter sprake is gekomen bij het overleg van de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankijk. Dat wil zeggen, aldus woordvoerder Dmitri Peskov, ''er is alleen gesproken over handwapens''.

Hij meent ook te weten dat de Russische president Vladimir Poetin alleen heeft toegezegd dat over een gewapende politiemissie gesproken kan worden. Van een echte toezegging, zoals de Oekraïense president Petro Porosjenko direct na de besprekingen in Berlijn verkondigde, zou geen sprake zijn. ''In feite vonden alle betrokkenen zo'n missie zinvol, maar omdat daar nogal wat haken en ogen aan zitten was van een concrete toezegging geen sprake.''

Peskov zei vanmorgen op een vraag van het persagentschap Unian dat, als er al een gewapende politiemissie komt, het niet eens zeker is dat die langs de grens wordt gestationeerd. ''Alles ligt nog open'', aldus de woordvoerder van het Kremlin.

De afzwakking van een eerdere, positievere opstelling volgt op de mededeling van de separatisten in Donetsk en Loehansk dat zij faliekant tegen een gewapende politiemissie zijn, waar dan ook in de door hen bezette gebieden. ''Niet alleen de leiders van de DPR en de LPR vinden dat, maar ook de bevolking is er op tegen. Dat is onlangs wel gebleken toen een demonstratie tegen zo'n missie duizenden deelnemers telde'', zei de zelfbenoemde DPR-premier Denis Poesjilin vanmorgen tijdens een door het Russische persagentschap TASS belegde bijeenkomst.

Bronnen: Unian, TASS

Geen opmerkingen: