woensdag 14 september 2016

Zeven tieners in Donetsk opgepakt voor aanslagen

De ondervoorzitter van het parlement heeft de OVSE en Unicef gevraagd om na te gaan of het klopt dat zeven Oekraïense tieners door de separatisten in Donetsk zijn opgepakt en worden vastgehouden op verdenking van het plegen van aanslagen. Volgens de separatisten zouden de tieners - de oudste is slechts achttien jaar - in opdracht van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe tussen mei vorig jaar en afgelopen juni aanslagen hebben gepleegd op zowel militaire- als burgerdoelen in de stad Jasinovataja.

De kwestie werd maandag aan het licht gebracht door de mensenrechtengroep Charkiv. Die ontdekte het weer op een website van de separatisten waarop ook een foto was geplaatst waarop te zien was dat één van de jongens was geslagen.

Irina Herasjtsjenko, die ook Oekraïne vertegenwoordigt in de humanitaire werkgroep van het vredesoverleg in Minsk, vindt dat internationale organisaties bij uitstek geschikt zijn om op te komen voor de door de separatisten gevangen genomen jongeren en van kinderen en jongeren in het algemeen. ''En dan bedoel ik niet dat workshops en conferenties worden gehouden over de rechten van kinderen.''

Bronnen: Interfax, website mensenrechtengroep Charkiv

Geen opmerkingen: