woensdag 7 september 2016

'Ruilen gevangenen is zinloos zonder amnestie'

Het ruilen van alle gevangenen, zowel die van de separatisten als van de Oekraïne, heeft weinig zijn zolang er nog geen amnestiewet is aangenomen door het Oekraïense parlement. Dat heeft Denis Poesjilin van de separatisten in Donetsk gezegd tegen het Russische persbureau TASS. Poesjilin onderhandelt namens de DPR in Minsk over een oplossing voor het oorlogsconflict in de Donbas.

Eerder zei ombudsvrouw Daria Morozova van de DPR dat de separatisten 42 Oekraïners gevangen houden, terwijl zij veronderstelde dat er minimaal 964 personen door de Oekraïense autoriteiten gevangen worden gehouden. Volgens Poesjilin kunnen de separatisten hun gevangenen wel vrijlaten in ruil voor die 964, maar ''dat heeft weinig zin, want ze gaan meteen weer nieuwe mensen oppakken''.

Het Oekraïense parlement worstelt al geruime tijd met de amnestiewet. De separatisten willen amnestie voor iedereen, ongeacht wat hij of zij in de afgelopen 2,5 jaar heeft gedaan. Aan Oekraïense zijde wordt een voorbehoud gemaakt voor separatisten die van één of meer misdrijven worden verdacht.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: