zondag 11 september 2016

Koetsjma: 'Rusland wil alleen maar onrust stoken'

De vredesonderhandelingen in Minsk zijn vastgelopen omdat Rusland geen kant meer op wil. ''Rusland wil alleen stoppen met vechten als wij toegeven en er lokale verkiezingen komen in Oost-Oekraïne. De afspraak is echter dat de volgorde net andersom is: eerst stoppen met vechten en het vertrek van de buitenlandse troepen, dit alles onder het toeziend oog van de OVSE, en dan pas verkiezingen'', zei oud-president Leonid Koetsjma gisteren tegen studenten in Tsjernihiv.

De hoofdonderhandelaar namens Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk meent dat het nu veel te riskant is om verkiezingen te houden in de Donbas. Er wordt elke dag gevochten, er zijn 46.000 buitenlandse soldaten, 500 tanks en ontelbaar veel artillerie in het gebied aanwezig.

Koetsjma zei ook dat Oekraïne nooit zal toestaan dat de Donbas een speciale, autonome status krijgt. ''Rusland heeft maar één doel: er moeten verkiezingen komen die de separatisten aan de macht brengen in de Donbas die vervolgens weer deel mag uitmaken van Oekraïne. Rusland heeft er helemaal geen belang bij om de Donbas in te lijven. Het heeft de Donbas alleen maar nodig om onrust te blijven stoken in Oekraïne.''

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: