vrijdag 9 september 2016

Eurovisie Songfestival weer naar Kiev (update)

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar mei in Kiev gehouden. Dat heeft het organisatiecomité vanmiddag bekend gemaakt. Bij een stemming bleek de hoofdstad veruit favoriet 19 stemmen tegen slechts 2 voor Odessa. Het songestival is in het International Exposition Centre dat 11.000 zitplaatsen heeft. In 2005 werd het Eurovisie songfestival ook al in Kiev gehouden, toen in het Sportpaleis, vanwege de overwinning van Ruslana met 'Wild Dances' een jaar eerder. Afgelopen mei won Jamala voor Oekraïne met '1944'.

Er waren aanvankelijk zes steden kandidaat. Behalve Kiev en Odessa waren dat Dnipro, Lviv, Charkiv en Cherson, maar na een eerste selectie waren alleen de eerste drie nog over. Daarna viel ook Dnipro af. Bij het proces was de European Broadcast Union (EBU) nadrukkelijk betrokken.

De keus voor Kiev werd vanmiddag bekend gemaakt door minister Jevhen Nistsjoek van Cultuur en directeur Zoerab Alasaja van het Nationaal Televisie Bedrijf. Volgens Nistsjoek heeft de hoofdstad voldoende hotels en bovendien zijn er twee luchthavens, terwijl Odessa te maken heeft met een verouderde luchthaven. Het Tsjornomorets Stadion uit 2011 heeft weliswaar 34.000 zitplaatsen, maar zou voor het Eurovisie Songfestival nog wel van een dak voorzien moeten worden. Dnipro toonde veel enthousiasme, maar deze stad viel af omdat ze te dicht bij de frontlijn in het oosten van het land ligt.

Alasaja kwam tijdens de persconferentie vanmiddag terug op zijn opmerking eerder deze week dat president Petro Porosjenko en premier Volodimir Hrojsman de knoop door moesten doorhakken vanwege de politieke implicaties. Nu merkte hij op dat ze wellicht invloed hebben gehad op het proces, maar niet op de stemming en de uiteindelijke keus voor Kiev.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: