woensdag 10 augustus 2016

Zat separatist Plotnitski eigenlijk wel in die auto?

Het is onduidelijk wat er precies aan de hand is met Igor Plotnitski, de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Loehansk. Is er zaterdagmorgen een moordaanslag op hem beraamd, of was het in scene gezet? Volgens journalist Andrej Dihtjarenko van Radio Svoboda zijn beide opties mogelijk. ''De separatisten in Loehansk proberen de media geregeld naar hun hand te zetten'', meent hij.

Tegelijkertijd is Plotnitski verwikkeld in een strijd met zowel de separatisten in Donetsk als met de oligarchen die de energiemarkt in handen hebben in het gebied waar de separatisten de baas zijn. ''Eigenlijk is iedereen met elkaar in oorlog in de bezette gebieden.'' Daar komt volgens Dihtjarenko dan nog bij dat telkens weer berichten opduiken dat ze in het Kremlin af willen van zowel Plotnitski als zijn 'collega' Alexander Zachartsjenko in Donetsk.

Alle kans dus dat daadwerkelijk een aanslag is beraamd op het leven van Plotnitski. Er zijn echter wel een paar opvallende zaken rond de bomaanslag op diens auto, waarbij een lijfwacht werd gedood, een tweede lijfwacht gewond raakte en ook Plotnitski zwaargewond zou zijn. De totaal vernielde auto werd volgens de separatisten met Plotnitski er nog in naar een ziekenhuis gebracht. Dat zou er op duiden dat zijn toestand zo ernstig was dat hulpverleners hem er niet uit durfden te halen.

Vervolgens meldde een minister echter dat zijn verwondingen meevielen, maar dat niets te zeggen viel over zijn herstel. Ergens dook in de media zelfs het bericht op dat Plotnitski al weer uit het ziekenhuis ontslagen zou zijn. Het roept de vraag op of Plotnitski eigenlijk wel in de wagen zat. "Het is allemaal niet duidelijk'', aldus journalist Dihtjarenko.

Bron: Hromadske TV

Geen opmerkingen: