dinsdag 23 augustus 2016

Visumplicht per 1 januari weg, of toch nog eerder?

Diplomaten van de Europese Unie verwachten dat de visumplicht voor Oekraïne en Georgië pas op 1 januari volgend jaar van tafel gaat. Dat meldt Rikard Jozwiak, de Brusselse verslaggever voor Radio Free Europe/Radio Liberty. ''Ze wachten nog op een definitief besluit van zowel het Europese Parlement als van de Europese Commissie over afschaffing van de visumplicht per 1 januari 2017'', aldus Jozwiak.

President Petro Porosjenko sprak enkele dagen geleden over ''nog enkele weken'', terwijl minister Pavlo Klimkin gisteren met ''enkele maanden'' iets voorzichtiger was over de vooruitzichten op afschaffing van de visumplicht, die al geruime tijd in de pijplijn zit maar is vertraagd door de vluchtelingencrisis en de vrees van sommige landen voor een grote toestroom van Oekraïners. Er wordt gezocht naar een 'noodremprocedure' waarbij de visumplicht weer tijdelijk kan worden ingevoerd als inderdaad sprake is van een grote toestroom.

Het vanmorgen door Jozwiak afgegeven bericht over het schrappen van het visum per 1 januari is inmiddels tegengesproken door Mikola Totsitski, de Oekraïense ambassadeur bij de Europese Unie. ''Er zijn wat mij betreft geen signalen in die richting. De Europese Commissie heeft zich er nog niet over uitgelaten en ik heb er ook niets over gehoord van diplomaten van EU-lidstaten'', aldus Tositski.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: