maandag 8 augustus 2016

Spanningen langs grens met Krim lopen op

De spanningen langs de grens met de door Rusland geannexeerde Krim lopen op. Krimtataarse activisten melden ongewoon grote militaire transporten op het schiereiland, terwijl op tal van plaatsen bewapende controleposten zijn opgezet. Gisteren werden de grensovergangen gedurende enkele uren gesloten, met lange rijen wachtende auto's als gevolg.

Ook zijn er foto's en video's waarop treinen met legertrucks in Kertsj te zien zijn die zaterdag vanuit de Russische havenstad Stavropol zijn gearriveerd. Volgens woordvoerder Vadim Skibitski van de inlichtingendienst van het Oekraïense leger gaat het om voorbereidingen voor een grote militaire oefening op de Krim begin volgende maand onder de naam Kavkaz 2016.

Vandaag is er geen internet in de meest noordelijke streek van de Krim. ''Om technische redenen'', luidt de verklaring van de autoriteiten. De Oekraïense nieuwssite ZN meldt dat het eigen leger meer soldaten en militair materieel naar de grensstreek heeft gebracht om voorbereid te zijn op een eventuele aanval van het Russische leger vanaf het schiereiland.

Bronnen: RFE/RL, ZN

Geen opmerkingen: