woensdag 10 augustus 2016

Porosjenko: 'Beschuldiging is cynisch en idioot'

President Petro Porosjenko heeft vanavond gereageerd op de Russische aantijgingen dat een speciale eenheid van het Oekraïnse leger de Krim binnen is gevallen en dat de regering in Kiev zich nu van ''terroristische middelen'' bedient, zoals de Russische president Vladimir Poetin opmerkte.

De integrale verklaring volgt hieronder:

''De Russische beschuldiging dat Oekraïne terroristische aanslagen pleegt op de Krim is net zo cynisch en idioot als de bewering dat er geen Russische troepen in Oekraïne zijn. Deze fantasieën zijn alleen bedoeld om militaire druk uit te oefenen op ons land. Oekraïne veroordeelt juist terrorisme, in welke vorm dan ook. Wij zullen nooit geweld gebruiken om de Russische annexatie van de Krim ongedaan te maken.

Rusland steunt het terrorisme in Oekraïne met geld en wapens. Het heeft geleid tot een situatie in de bezette gebieden op de Krim en in Oost-Oekraïne die lijkt op die van de Grote Terreur van de Sovjets. Rusland zal er niet in slagen om de positie van Oekraïne op het internationale speelveld te ondermijnen en provocaties als deze helpen niet mee om een einde te maken aan de sancties.

Ik roep de Russische autoriteiten op om de internationale regels na te leven, in het bijzonder waar het de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de mensenrechten betreft. Ik verwacht van Rusland dat het de afspraken van Minsk nakomt en dat het mee blijft doen in de Normandische Vier. Oekraïne is vast van plan om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te herstellen met uitsluitend politieke en diplomatieke middelen, ook waar het het terugkrijgen van de Krim betreft.''

Bron: Oekraïnse ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: