dinsdag 9 augustus 2016

Moeders en vrouwen gevangenen willen ook in hongerstaking gaan

Moeders en echtgenotes van Oekraïners die gevangen worden gehouden door de separatisten in de Donbas hebben aangekondigd dat zij net als Nadia Savtsjenko in hongerstaking gaan om een grotere inzet van de regering af te dwingen. Savtsjenko begon vorige week aan een hongerstaking omdat zij vindt dat de regering te weinig doet om de gevangenen terug te krijgen.

Er deden gisteren honderd betogers mee aan een door haar op touw gezette demonstratie bij het kabinetsgebouw aan de Bankovastraat in Kiev. Daar legde het parlementslid de schuld vooral neer bij president Petro Porosjenko, omdat die al veel eerder werk had moeten maken van het uitwisselen van gevangenen. Een aan de president gerichte brief werd door alle betogers ondertekend. Savtsjenko beloofde dat ze de brief persoonlijk bij Porosjenko zal bezorgen.

Irina Herasjtsjenko, die namens president Porosjenko mee onderhandelt in de werkgroep humanitaire zaken van het overleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, meent dat de door de moeders en echtgenotes van gevangenen aangekondigde hongerstaking geen goed idee is.

''Ik neem aan dat dat de jongens die nu gevangen zitten er niet blij mee zijn, dat ze zich zorgen zullen maken om de vrouwen die in hongerstaking zijn gegaan. Als het de mensen die ze gevangen houden op andere gedachten zou brengen, dan zou het enige zin hebben. Maar dat ligt niet voor de hand.'' Volgens Herstsjenko houden de separatisten 107 Oekraïners gevangen, waaronder 43 burgers.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: